HVK-opleiding
Na afronding van de Hogere Veiligheidskunde opleiding beschik jij over management- en adviesvaardigheden en de skills om een strategisch veiligheidsplan op te stellen, uit te voeren, te controleren en bij te sturen.
Download onze brochure!
Na het invullen van het aanvraagformulier kun je de brochure downloaden.
Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy policy. Eveneens geef je toestemming dat we contact met je mogen opnemen en je gegevens verwerken.
Schrijf je in!
Schrijf je in voor de opleiding HVK in Dordrecht of Den Bosch. Wij starten in april en oktober.
Inhoud van de HVK opleiding
De opleiding Hogere Veiligheidskunde bestaat uit 5 modules en is opgebouwd volgens de PDCA cirkel van Deming; Plan, Do, Check & Act. Apply heeft hier de stap Prepare aan toegevoegd. Door deze structuur wordt de lesstof op een logische volgorde aangeboden. Deze vijf modules zijn gericht op het theoretisch kader (wet- en regelgeving), plannen, organiseren, bewaken en borgen van veiligheid. Wil jij weten welke onderwerpen aan bod komen en wat de examenonderdelen zijn? Vraag dan geheel vrijblijvend de informatiebrochure aan.
Is de HVK opleiding geschikt voor mij?
Als HVK’er adviseer je het management en de OR met betrekking tot het beleid over de veiligheid en Arbo binnen de organisatie. Daarnaast ben je een volwaardig gesprekspartner voor opdrachtgevers en de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Om de opleiding te kunnen volgen moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
MVK-opleiding (Hobéon SKO-goedgekeurd) of;
Hbo-denk- en werkniveau
Ben je niet rechtstreeks toelaatbaar, maar wil je wel de opleiding volgen? Vraag dan hieronder het toelatingsdocument aan. Op basis van het ingevulde document brengen wij een studieadvies uit.
Praktijkdagen
Theorie en praktijk zijn naar onze mening onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de HVK opleiding organiseert Apply vier praktijkdagen. De theorie wordt zo direct geoefend in de praktijk.
Welke praktijkdagen zijn er?
Rl&E en Rl&E-toets in de praktijk
Productie-omgevingen en (petro-) chemie
Nanotechnologie en (ioniserende) straling
Audits in de praktijk
Studieduur
De HVK opleiding bestaat uit 38 lesdagen op een vaste weekdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. De studieduur is 12-14 maanden, gevolgd door de examenonderdelen. In reguliere schoolvakanties en op feestdagen wordt geen lesgegeven.
Onze HVK-opleiding kent een ruime afstudeertermijn. Voor afronding van de examenonderdelen heb je na de laatste lesdag nog 18 maanden de tijd.
Hobéon SKO
De opleiding Hogere Veiligheidskunde van Apply is een door Hobéon SKO toegelaten opleiding. Hobéon ziet toe op de kwaliteit van de opleiding.
Wanneer start de HVK-opleiding?
Waarom Apply?
Je kiest voor Apply omdat wij de meest praktijkgerichte en persoonlijke opleider zijn. Je krijgt les van veiligheidsprofessionals met specifieke kennis en een ruime praktijkervaring, gaat op bedrijfsbezoek, integreert je dagelijkse praktijk middels opdrachten in je studie en je kunt de geleerde theorie na het behalen van je diploma meteen toepassen in de praktijk!
De opleidingen van Apply worden al jaren door oud-studenten beoordeeld op het gebied van onderwijs, studiebegeleiding, kwaliteit en voorzieningen. Uit de resultaten van de beoordelingen op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest blijkt dat studenten erg tevreden zijn over hun studie en Apply als opleider. Bekijk hier de reviews
Studiekeuzeactiviteiten
Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit.
Vragen over de opleiding?
Ontmoet je docenten
Onze docenten zijn deskundige en bevlogen veiligheidsprofessionals met specifieke kennis en een zeer ruime praktijkervaring. Zij zijn dé veiligheidsexpert in het vakgebied waarin zij adviseren en lesgeven.
Benieuwd naar de mening van oud-studenten?
Schrijf je in!
Schrijf je in voor de opleiding HVK in Dordrecht of Den Bosch. Wij starten in april en oktober.
Waarom kies je voor Apply?
- In de praktijk toepasbare theorie
- Hoog slagingspercentage
- Les van veiligheidsexperts
- Intensieve persoonlijke begeleiding
- Hoge opleiderscore door oud-studenten
Veelgestelde vragen
Opleidingen
Het verschil tussen de MVK opleiding en HVK opleiding is met name de behandeling en benadering van de lesstof.
De MVK opleiding richt zich op de beheersing van de risico’s op de werkvloer, dus in die zin meer praktisch. De MVK’er leert risico’s op de werkvloer te herkennen en maatregelen te nemen.
In de HVK opleiding wordt vooral de nadruk gelegd op de rol van de HVK’er met betrekking tot de keuzes en afwegingen ten aanzien van duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid van processen en producten binnen een organisatie. De HVK’er geeft sturing aan het veiligheidsplan en veiligheidsstrategie van de organisatie.
De HVK opleiding is een opleiding op hbo-niveau. Voor deze opleiding is een vooropleiding op hbo-niveau vereist. Je moet in ieder geval, om de lesstof goed te kunnen begrijpen, beschikken over een hbo werk- en denkniveau.
De opleiding Operationele Veiligheidskunde (OVK), ook wel bekend als de BVK opleiding - Basis Veiligheidskunde, richt zich op het controleren en beheren van alle veiligheidsaspecten binnen een bedrijf. Een belangrijke taak van een OVK'er is het adviseren over arbeidsomstandigheden om een veilige werkomgeving te waarborgen.
De OVK opleiding is een geregistreerd handelsmerk en gecertificeerd door Hobéon-SKO, wat garant staat voor de hoogste kwaliteitseisen en een degelijke, betrouwbare opleiding.
De opleiding is geschikt voor:
- Preventiemedewerkers: Verantwoordelijk voor de preventie van ongevallen en incidenten.
- Teamleiders en voormannen: Leidinggevenden die de veiligheid van teamleden waarborgen.
- Veiligheidsfunctionarissen: Specialisten in naleving en verbetering van veiligheidsvoorschriften.
- Medewerkers samenwerkend met MVK of HVK: Werknemers die met Middelbaar of Hoger Veiligheidskundigen zorgen voor veiligheid binnen de organisatie.
HVK betekent Hogere Veiligheidskunde. Een Hogere Veiligheidskundige is de expert in risicobeheersing. De Hogere Veiligheidskundige herkent, analyseert en beheerst risico's op het gebied van arbeidsveiligheid, gezondheid en milieu. De HVK opleiding is een vervolgopleiding op de opleiding Middelbare Veiligheidskunde.
Een HVK'er beschikt over management- en adviesvaardigheden en specialistische kennis. Dit leert de HVK'er in een opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK). Na de HVK-opleiding van Apply ben je in staat om een strategisch veiligheidsplan op te stellen, uit te voeren, te controleren en bij te sturen.
De MVK opleiding is een opleiding op mbo-niveau. Voor deze opleiding is een vooropleiding op mbo-niveau 4 of OVK vereist. Je moet in ieder geval, om de lesstof goed te kunnen begrijpen, beschikken over een mbo werk- en denkniveau.
Een Operationeel Veiligheidskundige is verantwoordelijk voor het identificeren en beoordelen van risico's op de werkvloer en het adviseren van het management over hoe deze risico's te beheersen.
De OVK heeft een belangrijke rol als preventiemedewerker en toezichthouder om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Kritisch denken en een goede waarneming van de omgeving zijn essentiële vaardigheden voor een OVK.
Om met de opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) te mogen starten, dien je aan één van de onderstaande eisen te voldoen:
Een afgeronde mbo-opleiding en affiniteit met techniek of;
Een afgeronde OVK-opleiding of;
Aantoonbaar denk- en werkniveau op mbo 4 niveau.
De opleiding Toegepaste Milieukunde (TMK) is interessant voor:
De HVK of MVK die verantwoordelijk is voor het beheersen van milieurisico's en implementatie van milieuvoorschriften
Milieu-inspecteurs
Medewerkers van een milieu- of omgevingsdienst
Auditoren bij een certificerende instelling
De KAM-functionaris
De betekenis en voordelen van een opleiding Hogere Veiligheidskunde
HVK staat voor Hogere Veiligheidskunde. Met een HVK-opleiding word je opgeleidd tot veiligheidskundige, klaar om complexe veiligheidsvraagstukken aan te pakken. Een HVK’er is bevoegd om diepgaande risicoanalyses uit te voeren, beleid te ontwikkelen en strategisch advies te geven over veiligheid en gezondheid binnen bedrijven.
Stappen naar een carrière in Hogere Veiligheidskunde
Wil je HVK’er worden? Dan volg je een erkende opleiding in Hogere Veiligheidskunde. Deze opleiding bouwt voort op een achtergrond in veiligheidskunde, zoals de opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK), en richt zich op thema’s zoals veiligheid, gezondheid en milieu. De toelatingseisen:
MVK-diploma, minimaal twee jaar werkervaring of een afgeronde HBO-opleiding.
Sterke interesse in veiligheidsvraagstukken en risicoanalyses.
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in een verantwoordelijke en veelzijdige functie.
Taken en verantwoordelijkheden van een Hoger Veiligheidskundige
Als HVK’er heb je een breed takenpakket dat varieert per organisatie en sector. Jouw belangrijkste doel: risico’s minimaliseren en veilige werkomstandigheden garanderen.
Enkele kerntaken van een HVK’er:
Risicoanalyses uitvoeren: Identificeer en beoordeel veiligheidsrisico’s.
Veiligheidsbeleid ontwikkelen: Ontwerp strategieën en richtlijnen om risico’s te beheersen.
Trainingen geven: Voorlichtingen en trainingen organiseren voor medewerkers en management.
Inspecties en audits uitvoeren: Controleer of veiligheidsmaatregelen worden nageleefd.
Incidenten onderzoeken: Analyseer ongevallen en stel verbeterplannen op.
Advies geven aan management: Begeleid besluitvorming rondom veiligheid.
Wil jij HVK'er worden? Volg dan de opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) van Apply!